Центровете „Европа директно“ в Благоевград, Враца, Габрово, Бургас и Добрич представиха на бизнеса в своите региони процедурата за изграждане на собствени ВЕИ в комбинация с батерии по Плана за възстановяване и устойчивост

На 15 март 2023 г. центровете „Европа директно“ в Благоевград, Враца, Габрово, Бургас и Добрич, които са с приемни структури Търговско-промишлените палати в съответните градове, проведоха практическа онлайн информационна среща за представяне на процедура BG-RRP-3.006 „Изграждане на нови ВЕИ за собствено потребление в комбинация с локални съоръжения за съхранение на енергия в предприятията” по Програмата за икономическа трансформация към Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

В събитието взеха участие над 70 представители на фирми в съответнит региони, които проявяват интерес за кандидатстване по процедурата, управлявана от Министерството на иновациите и растежа.

Срещата беше открита от ръководителите на центровете „Европа директно“, които подчертаха значимостта на подобни мерки за бизнеса по Плана за възстановяване и устойчивост в условия на енергиен трансформация в контекста на плана RePowerEU и преход към различен вид икономика – зелена, дигитална, конкурентоспособна.

Николай Николов, управител на фирма за разработка и управление на проекти CMN Projects представи подробности за основните параметри и целите на процедурата, изискванията и условията за допустимост на кандидатите, както и процеса на кандидатстване, оценка и договаряне.

Във втория панел участниците бяха запознати с изискванията при проектиране и експлоатация на фотоволтаични системи за собствено потребление от доц. д-р инж. Пламен Цанков, зам. ректор на Техническия университет в Габрово. Срещата завърши с представяне на проек SME Energy – управление на енергийния отпечатък на МСП от Веселин Цветков, експерт в ТПП – Враца.

Презентациите на лекторите можете да намерите тук:

https://chamber-gabrovo.com/wp-content/uploads/2023/03/proektirane-pv_gtpp_15.03.2023_bg.pdf

https://chamber-gabrovo.com/wp-content/uploads/2023/03/smenergy-15.03.2023-4.pdf

https://chamber-gabrovo.com/wp-content/uploads/2023/03/prezentacziya-vei.pdf

Центровете „Европа директно“ в Благоевград, Враца, Габрово, Бургас и Добрич предвиждат провеждането и на други подобни информационни срещи по предстоящи процедури по Плана за възстановяване и устойчивост.

 


© 2023 ТПП. All Rights Reserved. Powered by BAMO