Президентът Зеленски: Русия е сериозна заплаха за европейския начин на живот

В четвъртък президентът на Украйна Володимир Зеленски се обърна към Европейския парламент по време на извънредна пленарна сесия в Брюксел.

 

При откриването на сесията председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви пред президента Володимир Зеленски: „Знаем, че се борите не само за вашите ценности, но и за нашите“.

„Украйна е Европа и бъдещето на вашата нация е в Европейския съюз„, продължи председателят Мецола, добавяйки, че ЕС трябва да даде на Украйна „най-бързия възможен процес на присъединяване“ и, като следваща стъпка, да осигури ракети с далечен обсег на действие и самолети, необходими за защита на свободата, която твърде много хора са приели за даденост”.

В обръщението си към евродепутатите президентът Зеленски подчерта, че Русия се опитва да унищожи не само суверенна Украйна, но и европейския „начин на живот“. Той очерта как вижда Европа като континент, изграден върху правила, ценности, равенство и справедливост и (...) място, където Украйна е твърдо у дома си. Кремъл, от друга страна, прави всичко възможно, за да унищожи европейските ценности, каза президентът Зеленски, подчертавайки, че Украйна се бори за и защитава Европа от тази антиевропейска сила.

Той благодари на всички европейци, които подкрепят Украйна в борбата срещу руския нашественик, както и на всички, които помагат на украинските бежанци, пристигащи в ЕС. В перспектива, президентът Зеленски призова Европа и Украйна да вървят заедно и да определят общо европейско бъдеще. Той обаче подчерта, че предпоставките за нашите мечти за нашите деца и внуци са мир и сигурност. Тези мечти няма да бъдат възможни, ако не преодолеем тази антиевропейска сила, опитваща се да открадне нашата Европа от нас, заключи той.

Това беше първото официално посещение на президента Зеленски в Европейския парламент, след като той се обърна дистанционно към членовете на ЕП по време на извънредно заседание на 1 март 2022 г., малко след като Русия започна войната си срещу Украйна. Той говори и преди пленарното заседание на 14 декември същата година, когато наградата „Сахаров“ на Парламента за 2022 г. беше присъдена на храбрите хора на Украйна.

Можете да гледате речта  тук.


© 2023 ТПП. All Rights Reserved. Powered by BAMO