Европейският фонд за морско дело и рибарство

Европейският фонд за морско дело и рибарство (ЕФМДР) е европейска схема за финансиране, подпомагаща политиката в областта на рибарството, риболова във вътрешни водоеми, аквакултурите и морския сектор.

Фондът предоставя подкрепа за устойчиво развитие в секторите на риболова и аквакултурите и за опазването на морската среда, както и за стимулиране на растежа и създаването на работни места в крайбрежните общности. За финансовата рамка на ЕС за периода 2021 – 2027 г. е предложен бюджет в размер на 6,14 млрд. евро.

Подпомагането се предоставя на:

  • сектора на рибарството (включително събиране на данни и контрол)
  • аквакултурите и преработвателните дейности
  • устойчивото развитие на районите за рибарство и аквакултури
  • интегрираната морска политика

Комисията предлага за периода 2021 – 2027 г. подпомагането по линия на ЕФМДР да се осъществява чрез предоставяне на безвъзмездни средства и все повече чрез други финансови инструменти. Като един от европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) ЕФМДР ще подпомага изпълнението на реформираната обща политика в областта на рибарството и интегрираната морска политика на ЕС. ЕСИФ се допълват взаимно и се стремят да подкрепят в Европа възстановяване, базирано на растеж и създаване на работни места.

По-подробна информация: https://www.consilium.europa.eu/bg/policies/maritime-fisheries-fund/


Възгледите и мненията, изразени тук, принадлежат изцяло на техните автори и не отразяват официалната позиция на Европейската комисия. Европейската комисия не може да гарантира точността на информацията, съдържаща се в тях. Нито Комисията, нито което и да е лице, действащо от името на Комисията, носят отговорност за съдържанието или информацията, публикувана тук.


© 2024 ТПП. All Rights Reserved. Powered by BAMO