Програма InvestEU

Във връзка със следващия дългосрочен бюджет на ЕС за периода 2021–2027 г. през юни 2018 г. Комисията предложи да се създаде програмата InvestEU, за да се съсредоточи на едно място финансирането от бюджета на ЕС под формата на заеми и гаранции.


В момента съществуват 14 различни инструмента, чрез които се подкрепят инвестициите в ЕС, като основният е Европейският фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Комисията предлага да се ползва като основа успехът на модела на ЕФСИ и да се извлече изгода от икономиите от мащаба, като се обединят всички съществуващи в момента инструменти за насърчаване на инвестициите в ЕС.

Съгласно предложението бюджетът на ЕС трябва да предостави гаранция в размер на 38 милиарда евро за подкрепа на стратегически важни проекти в целия ЕС. Чрез набиране на частни и публични инвестиции Комисията очаква между 2021 и 2027 г. фондът InvestEU да привлече допълнителни инвестиции от над 650 милиарда евро в целия ЕС.

Целта на InvestEU е да се подпомогнат четири области на политиката:

  • устойчивата инфраструктура;
  • научните изследвания, иновациите и цифровизацията;
  • малките и средните предприятия;
  • социалните инвестиции и уменията.

Предложението се състои от три части:

1. Фонд InvestEU

Целта на фонда InvestEU е да се мобилизират публични и частни инвестиции в ЕС, за да се съдейства за преодоляването на сегашния недостиг на инвестиции в Европа. Комисията предлага за фонда InvestEU да бъдат заделени 15,2 милиарда евро. Чрез набиране на частни и публични инвестиции Комисията очаква в рамките на 7-годишния период фондът InvestEU да привлече допълнителни инвестиции от над 650 милиарда евро в целия ЕС.

2. Консултантски център InvestEU

С консултантския център InvestEU Комисията предлага да се обединят 13-те различни консултантски услуги, предлагани понастоящем, в единно звено за обслужване, което да осигурява помощ при разработването на проекти. Целта е този център да предоставя техническа помощ и подкрепа при подготовката, разработването, структурирането и изпълнението на проекти, включително за изграждането на капацитет.

3. Европейски портал за инвестиционни проекти

Предполага се порталът да бъде мястото на среща между инвеститорите и организаторите на проекти – той ще предлага лесна за достъп и използване база данни, ще осигурява повече видимост на проектите и ще позволява на инвеститорите да намират възможности за инвестиции в сектора или мястото, които ги интересуват.

 

 


Възгледите и мненията, изразени тук, принадлежат изцяло на техните автори и не отразяват официалната позиция на Европейската комисия. Европейската комисия не може да гарантира точността на информацията, съдържаща се в тях. Нито Комисията, нито което и да е лице, действащо от името на Комисията, носят отговорност за съдържанието или информацията, публикувана тук.


© 2024 ТПП. All Rights Reserved. Powered by BAMO