Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП) за България и Румъния

В момента на присъединяването си към ЕС на 1 януари 2007 г. Румъния и България все още не бяха постигнали достатъчно напредък в областта на съдебните реформи, корупцията и (за България) организираната престъпност. Комисията създаде МСП като преходна мярка за подпомагане на двете страни да наваксат с реформите.

Решението да се продължи оценяването на България и Румъния след присъединяването им към Съюза е свидетелство за ангажимента на ЕС да съдейства на двете страни да изградят ефективни административни и съдебни системи, необходими за изпълнение на техните задължения, свързани с членството в ЕС, и да гарантират правилното прилагане на законите, политиките и програмите на Съюза.

Как работи МСП на практика?

През декември 2006 г. Комисията прие решения, с които бяха установени критерии („показатели“) за оценка на напредъка.

Оценките и официалните доклади на Комисията се основават на внимателен анализ и мониторинг, съпътствани от непрекъснат диалог между българските и румънските власти и службите на Комисията. За изготвянето на докладите допринасят и контактите с други страни от ЕС, гражданското общество, международни организации, независими експерти и различни други източници. 

Комисията докладва редовно за напредъка. Тя оповести първия си доклад на 27 юни 2007 г. Докладите съдържат оценката и препоръките на Комисията към българските и румънските власти и се допълват от работен документ на Комисията, в който се прави подробен анализ по всеки един от показателите на МСП. 

Всеки доклад на Комисията, в това число неговата методология и заключения, впоследствие се обсъжда и винаги се приема в заключенията на Съвета на министрите.

 


Възгледите и мненията, изразени тук, принадлежат изцяло на техните автори и не отразяват официалната позиция на Европейската комисия. Европейската комисия не може да гарантира точността на информацията, съдържаща се в тях. Нито Комисията, нито което и да е лице, действащо от името на Комисията, носят отговорност за съдържанието или информацията, публикувана тук.


© 2024 ТПП. All Rights Reserved. Powered by BAMO